onsdag 17. november 2010

Nye arter i 2010?


Jeg kan vel ikke på noen måte kalle meg selv for en artsfreak (det er bare å ta et blikk på den beskjedne artslista mi). Men et variert fiske med ulike metoder er noe som etterhvert lokker mer og mer. Å fiske målrettet etter en art, gjerne på steder som er lite utforsket av andre sportsfiskere, er noe som føles ekstra givende. Å oppdage sine egne godplasser gir helt klart større tilfredshet enn å tråkke i allerede oppmerkede løyper. Både under vårfisket etter steinbit og høstfisket etter rødspette fant vi noen nye hotpots som inneholdt spesielt store eksemplarer av disse artene. Forhåpentligvis vil disse plassene kunne gi resultater også til neste år. Mer om dette senere..

Men hvor mange nye arter har det egentlig blitt på oss i teamet i år? Man må nok innrømme at fokuset har vært størst på å fiske etter de store av de vanlige artene (specimenfisk), men noen nye arter har det blitt.

I januar var det klart for isfiske igjen. I år var målet for meg og Kim å få en kloskate, koste hva det koste vil. Det ble etterhvert mange mange timer etter arten, og ingen kan si at dette fisket er enkelt... men til slutt lyktes det for Kim og denne fisken fra Kattfjorden er hans sålangt største klo: 

805 gram - og dermed fortsatt god sjans for å forbedre persen

Min første kloskate ble tatt under en forrykende snøstorm i slutten av mars. Ganske hustrige forhold, men jeg og Andreas (GStrike) holdt ut og det lønte seg:

1240 gram og specimen. Senere på året forbedret med en fisk som var 10 gram større.

Fiske med minihekle og "rekefragment" ga Kim en ny art i øyepål:


Og i juli kunne jeg også krysse av denne forholdsvis vanlige lille fisken på artslista.


Det sies at gapeflyndra er vår nest vanligste flyndreart etter sandflyndra. Her i nord blir de også ganske store, Marcus har tidligere fått specimeneksemplarer opp til 1 kg. De vi fikk på isen var ikke fullt så store, men rundt halvkiloen lar seg høre. Ny art for meg og Kim, målet neste år får være å nærme seg kilosgrensa.


Verken jeg eller Kim har fisket etter sild før (utrolig nok), så det ble ny art på oss begge.


Sypike kan sies å være en svært vanlig fangst, særlig sørpå. Ikke den mest spennende fisken kanskje, men greit å ha fått den også.


En av årets mest spennende bifangster var det Kim som sto for. Under pilkefiske på 80 meters dyp utenfor Andenes fikk han stifte bekjentskap med en marulk, bedre kjent som breiflabb. En drømmefisk for mange..

Flabben hugg på en 400 grams Atompilk og veide beskjedne 3450 gram :).

I år har det vært observert store mengder åte inne i fjordene. Med dette følger store stimer av blant annet makrell, sild og sil. En liten satsning på høsten ga til slutt en ny art på Kim:

Storsil på 25 cm og 38 gram.

Så hva med svensken da? Marcus har i utgangspunktet en del flere arter på lista enn jeg og Kim, så da er det naturlig nok ikke så sannsynlig å stifte nye bekjentskaper her nordpå. Men mulighetene er der.. det ble bevist til fulle i begynnelsen av juni. Marcus ble med som mannskap på en linebåt, og innimellom alt arbeidet ble det tid til å gjøre noen nedslipp med stang. Dette på områder som er helt uutforsket av sportsfiskere...

Det ble 9 blåkveiter opp til 5,1 kg, samt en uer på drøyt 4 kg. Ingen dagligdags fangst på stang :=)

Vi får se om 2011 vil gi bedre resultater på artsfronten. Det er nok fortsatt uoppdagede muligheter her i nord..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar