lørdag 23. april 2016

Tropisk fiskeeventyr på Maldivene dag 1 og 2


Da har jeg nylig kommet hjem igjen etter 3 fantastiske uker på Maldivene i det Indiske hav. Destinasjonen er kjent som et paradis og det kan jeg på mange måter skrive under på at det faktisk er. Jeg reiste sammen med kompisene Marcus og Ingemar, og vi skulle naturligvis satse på tropisk fiske - i all hovedsak Topwaterfiske med poppere og stickbaits.


Vi har hørt mye bra om fiske på Maldivene, særlig fisket etter GT - Giant Trevally. Etter å ha hatt noe tregt fiske på Sri Lanka for 2 år siden ønsket vi nå mer action, med mulighet for mye fisk, men også stor fisk. Vi booket turen gjennom Getaway Tours med båten/firmaet GT Fishers Maldives. Det skulle vise seg å være et fornuftig valg.

Den første uka var ren avslapning på en finere resort. Her roet vi helt ned og kunne bare nyte omgivelsene, både under og over vann (snorkling, god mat, gode drinker osv,). 

Vi brukte også litt tid på å forberede fiskeutstyret (vi benyttet kun eget fiskeutstyr som vi fraktet med oss i bagasjen og i stangbazookaer) og på å fintune poppere, stickbaits, kroker, jiger, fortommer og alt mulig av terminal tackle. Alt utstyr må være av høy standard på en slik type tur og vi hadde kjøpt inn en god del high-end-stenger og sneller på forhånd. Blant annet Shimano Stella-haspelsneller, Daiwa Saltiga-haspelsneller, nye popping- og jiggingstenger m.m. Ikke billig, men det er fint å ha utstyr man kan stole på.

    GT Varivas Avani-braid, Shimano Stella SW 8000 HG med 16000-JM-monsterspool.

    Shimano Stella SW 18000

    Saltiga GT 86-popperstang


For å ha gode muligheter for best mulig fiske hadde vi booket en såkalt "Remote atoll" ganske langt unna hovedstaden. Dvs. et område som lå ca. 3 timers reise med speedbåt sørvestover fra Malé (med 30 knops marsjfart). Vi skulle bo på øya Hulhudheli og fiske i området rundt Dhaalu-atollen og Faafu-atollen.

    En del av området vi fisket i.

Det var med stor spenning vi møtte kaptein Mohamed og hans medhjelpere Hameed og Abdul. Et meget profesjonelt crew ombord i den flotte båten som de kaller "Team GT Fishers".


Båten var 36 fot, utstyrt med 2 firetakters Yamaha 200 hk-motorer og hadde en stor plattform foran som egnet seg meget godt for aktivt Topwaterfiske. Kort sagt en helt glimrende båt.

Planen for første dag var å fiske litt på veien til Dhaalu-atollen. Vi testet litt på ulike korallrev, og de er det mange av på Maldivene. Tusenvis på tusenvis av rev ligger klare for å fiskes..

Fisket tok imidlertid ikke av den første dagen, det var ganske tregt. Vi lyktes i alle fall med å få noen ulike arter på popper og stickbait.

    Jeg fikk en fin snapper

    Marcus fikk en Red snapper

Det var Ingemar som skulle få dagens største GT:



    En fornøyd Ingemar med en flott GT.

Vel framme på Hulhudheli ble vi vel innkvartert på et hyggelig guesthouse med flotte rom. Øya er ikke veldig stor og folk lever fredelige liv her. Det er ingen asfalt eller biler, folk kjører rundt på moped eller sykler. Det var en stor kontrast til første ukes Resortliv, men også sjarmerende å komme hit til det Maldiviske landsbylivet. Det bor 835 mennesker på øya og vi var de eneste 3 turistene..

    Vårt overnattingssted de neste 6 dagene.

    En gate på Hulhudheli

Andre fiskedag skulle bli mer begivenhetsrik enn den første. Som vanlig ble vi skysset ned til havna på moped om morgenen, mens utstyret ble fraktet i en vogn med stangholdere. En ganske så genial oppfinnelse egentlig.

Med denne kunne alle stengene fraktes på en god måte til og fra havna (vi lot de ikke stå i båten for sikkerhets skyld).

Også denne dagen var det stekende sol og godt over 30 grader. Det gjorde at den fysiske anstrengelsen ved denne type fiske ble enda større og vi slukte nok 6-7 liter væske hver i løpet av en fiskedag. Sola var ekstremt sterk, ja, jeg har aldri opplevd sterkere sol noe sted, men så er det også første gang at jeg er omtrent prikk på ekvator (ca. 2,7 grader nord for ekvator). I alle fall var dette en påkjenning på en helt annen måte enn å være fysisk aktiv i mer normale temperaturer her hjemme. Med ett angret vi litt på at vi ikke hadde trent mer før avreise.. Men det var bare å stå på og sørge for at man fikk i seg nok væske, kombinert med små pauser av og til.


Vi kunne ikke klage på omgivelsene; Asurblått hav, klokkeklart vann og paradisaktige små øyer.

Å se stor GT eller andre massive fisker komme opp for å ta popperen eller stickbaiten i overflata er rett og slett en spektakulær opplevelse. Noen ganger ser man fisken i seg selv komme inn i vill fart. Andre ganger ser man bare en diger skygge og et enormt plask i det fisken tar agnet. Det er like adrenalinfylt hver gang. Det kan være en utfordring å kaste og kaste i timesvis når det ikke skjer noe, men så plutselig ut av ingenting er det action og man må alltid forvente at en fisk kan komme. Flere ganger dukket de opp som ut fra ingenting og noen ganger bare få meter fra båten.

Dag 2 startet med at jeg mistet 2 store barracuda på stickbait. Det er ikke den enkleste fisken å kroke. Det er heller ikke Dogtooth Tunas og Ingemar mista en svær fisk veldig nært båten. Men det skulle bli mer action:

    GT on! En fight som ga herlige utras på minst 10 kg brems.

Denne GT'en tok min Wahoo Stickbait, som forøvrig skulle vise seg å fiske meget bra.

    Herlig å starte dagen med ny pers på GT!

Morgenøkta fortsatte å gi gode resultater for min del og ikke lenge etter ble det en snapper, rødlig og fin i fargene.

Snapperne er gode matfisker og denne ble med inn til land og servert til middag om kvelden.

    Ny GT kjøres

    Jeg var allerede strålende fornøyd med dagen.


Vi kjørte utelukkende catch & release på GT. Den er heller ikke noe særlig til matfisk, så det finnes bedre arter å ta med til middag.

Det ble fisk også på Ingemar og Marcus:



    Marcus fikk også en flott Coral Trout.

    Ny snapper, denne gang lysere i fargene

    De har tenner, disse også.

    Ingemar avslutta dagen med en Bluefin Trevally

    Wahoo-stickbaiten (både i grønn og lilla) gjorde jobben denne dagen.

Vi kunne si oss passe fornøyd med andre fiskedag, selv om fisket i perioder var noe småtregt. Det var bare å glede seg til fortsettelsen.

3 kommentarer:

  1. Nydelig att vakna en söndagsmorgon & få läsa och se underbara bilder :-)
    Takk (åker själv till Mauritius, fast först i mars nästa år, men planerna pågår för fullt)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lars, takk for tilbakemeldingen! Hyggelig at du setter pris på å lese om vårt tropiske fiske, det kommer ny rapport snart. Mauritius er spennende, skal dere på Big Game eller er det topwaterfiske?

      Slett
    2. Hei
      Flott då blir det mer att läsa, väntar med spänning :-)
      Jeg hade tänkt meg en Trolling tur med hopp om marlin og tre turer med speedjigging og popperfisket efter yellowfin, dogtooth, GT (håper jeg på) men först ei tur till Værøy :-)
      Vennlig hilsen Lars
      http://kaptenlarson.blogspot.se

      Slett