lørdag 13. november 2010

Storfiskeren Marcus

I 2006 fikk jeg høre om en kar som hadde fisket over 100 kveiter med stang. Jeg lurte på hvordan i all verden dette var mulig... navnet var Marcus og han holdt til på Lauklines i Kattfjorden. Senere har han blitt en viktig del av Team Sluk og en god kompis. Og antallet kveiter har nok passert 200 nå. Men hva er det som gjør at denne karen tar all storfisken? Jeg og Kim klør oss i hodet stadig vekk, uten at vi foreløpig har funnet svaret..


Marcus kommer fra syd-Sverige og er utdannet fiskeguide ved svenske Sportsfiskeakademin. Han kom til Tromsø for første gang i 2003, og fra 2006 har han hatt adresse her på yttersia. 
Uten å overdrive kan en vel si at Marcus var en av pionerene for kveitefiske med stang her oppe i Nord-Norge, særlig i Troms. I 2004 oppdaget han en ny hotspot på yttersia under testfiske, som ga gode resultater. På en dag fikk han alene 8 kveiter, noe som ble sett på som sensasjonelt av lokalbefolkningen og turistene på campen. Alle sperret opp øynene da svensken kom på land med fangsten. Bladet Alt om Fiske laget også en sak om den utrolige fangsten. Å få en kveite ble sett på som ren flaks på den tida, men Marcus fortsatte sitt gode fiske utover sesongen og viste at det faktisk var mulig å fiske målrettet etter arten. Mellom 4 og 7 kveiter pr. tur var ikke uvanlig.

Dette ble en effektiv metode for kveita...

En ung Marcus med stor flatfisk

Det ble etterhvert mange kveiter og hans fisk nr. 100 var i boks et par år etter. I den senere tid har han også startet egen virksomhet, Arctic Fishing Adventures.

Marcus har endel bra personlige rekorder, eller hva kan man si om: 
-Torsk 37,1 kg
-Rødspette 3,96 kg
-Blåkveite 5,10 kg
-Gråsteinbit 9,15 kg
-Rognkjeks 3,60 kg
-Gapeflyndre 1,00 kg
-Sandflyndre 1,00 kg
-Kloskate 1,70 kg
-Sei 15,80 kg
-Berggylte 1,80 kg
-Makrell 1,80 kg

Man kan stå side om side med Marcus og fiske, men nesten uansett hva vi gjør så er det han som får mest og størst fisk... virker det som. Under vinterfisket etter megaskrei var han suveren. Så også for noen uker siden, da vi var ute på kveitetur..

Under driftjigging i et fint sund smalt det til i hans 20-30 lbs Antares-stang. Etter en fin fight med hardt press på fisken kunne vi berge en kveite på 46,2 kg. Like etterpå fikk han en på 17 kg, samt en mindre kveite.
Bare å ta av seg hatten - men vi andre i teamet kommer sterkt tilbake til neste år:)

1 kommentar:

  1. Kan dere som har fått kveite fortelle litt om vilken dybde og vilken sluk dere brukte, og hvordan dere fisket? store rykk opp og ned med stanga eller bare små napp?
    Er litt lei av og fiske etter småfisk med 40g sluk og europris stang, pluss det duger jo ikke dersom man skulle få ein sværing på kroken, så jekk til innkjøp av havstang og tenker at det vil vere mer morro og fiske etter litt stor fisk, og er ivrig på og få mi første kveitefiske, må man uti havgapet eller får man dem inni fjordene og? blir 200g sluk forlite?

    SvarSlett