tirsdag 22. november 2011

Seinhøsttur med Gadusen i slag

Selv om sesongen går mot slutten, var vi en snartur på havet i helga for å prøve etter kveita. Vi startet opp lørdags morgen kl. 08.00 fra Kvaløyvågen. Tidligere erfaringer viser at det fortsatt er gode muligheter for kveita også langt uti november, så vi hadde et håp om å komme i kontakt med "rette tøtta", selv om vi ikke hadde mange timer på oss.


Da vi kom på yttersia viste det seg at været slettes ikke var så "dårlig" som Yr og Storm hadde meldt (frisk bris). Det var nesten vindstille og bare litt gammelsjø. Så igjen viste det seg at Seawatch hadde det korrekte varselet, de spådde rolige forhold helt fra tidligmorran. Fantastisk vindmeldingstjeneste som svært ofte viser seg å stemme (om man vet hvordan man leser den).

Vi startet med å legge kursen sørover for å prøve nye områder. Har sett en del på sjøkart i det siste og funnet mange potensielle plasser, flere av dem tegner svært lovende. 


Ingemar og jeg fisker, mens Jørgen styrer skuta.

Denne dagen var det imidlertid lite åte i sjøen der vi befant oss, og etter noen timer med jigtrolling hadde vi bare hatt én forsiktig kontakt. Det virket dødt. Vi gjorde derfor et flytt litt lenger ut i havet. Her var det tilsynelatende helt andre forhold. Ekkoloddet tegnet store registreringer av noe som kunne se ut som sild. Vi befant oss helt inne på 10-20 meters grunne sandområder, og her var det liv med en gang. Flere sei opp til 3 kg tok jiggene og endel torsk. Torsken var smellfeit og fin.

Men så røsket det i Ingemar sin stang og et hissig utras fulgte. Dette kunne ikke være annet enn kveite. 


Dessverre så slapp fisken etter kort tid.

Vi jigtrollet videre og Ingemar fikk et nytt tungt napp. Fisken raste imidlertid ikke ut, så vi mistenkte en stor torsk. Og det var det:


16,5 kg - god og feit, den har tydelig hatt et etegilde..

Og ikke lenge etterpå går det jammen på en stortorsk hos meg også. Denne óg på trolling.16 kilo blank. Artig når torsken kommer opp i en slik størrelse, og uvant kost inne på grunne "typiske kveiteområder".

Ikke uventet hadde torsken flere store sild i kjeften, som så rimelig ferske ut:


Er helt sikker på at kveita også "moiller" seg skikkelig oppe i sildestimene i dette området. Dessverre hadde vi bare 1 time igjen da vi kom hit og p.g.a. mørkets frambrudd måtte vi kjøre på land.


Dagene er korte nå, og kanskje ble dette årets siste tur? Utsiktene framover tyder på storm, så da er det nok best å kose seg med skihopping på tv og andre "aktiviteter" i helga. :)

3 kommentarer:

 1. Bra dere holder koken selvom det er mørkt og selvom det bare ble torsk denne gang ;)

  SvarSlett
 2. Var også en tur ute forrige helg. Mengder med stortorsk oppå på grunna. (Og ei og anna småkveite).
  Har studert værvarslingstjenesten Seawatch og hittil ser det ut som et bedre alternativ enn yr og storm. Takk for tipset!
  Fin rapport BTW!

  SvarSlett
 3. ja, Seawatch stemmer bemerkelsesverdig ofte. Der kan man gjerne også se om det f.eks. blir lite vind nært kysten og kuling ute i havet. For sikkerhets skyld bruker jeg både Yr, Storm og Seawatch, men stoler mest på sistnevnte.

  SvarSlett