mandag 11. februar 2013

Isen har lagt seg - fiskeåret kan begynne..

Isfiske på Nordfjorden / Kattfjorden

Det er som regel hviletid her nordpå i månedene januar og februar når det gjelder fiske. Om ikke sjøisen legger seg da. Gode gamle Ramfjorden er en klassiker som kan by på stor torsk (Marcus' fisk på 21 kg for 4 år siden er et eksempel). Riktignok er ikke torskefiske på isen lenger det som frister oss mest, så det har blitt lenge siden forrige tur der. Fisket på isen i Nordfjorden (innenfor Lauklines) gir derimot andre muligheter. Det har ikke ligget trygg is på fjorden siden vinteren 2010, men endelig har det blitt en stabil kuldeperiode med mindre og gunstigere vind og isen har lagt seg ganske langt ut. Så nå skulle det testes etter flatfisk.

Man kan vel ikke kalle isfisket her like spennende som f.eks. i Trøndelag og på Vestlandet, men er man artsfisker er det mulighet for spesielt store fisk i Nordfjorden, såkalte specimen. Det finnes gapeflyndrer og kloskater i rekordstørrelse i fjorden, men de store er ikke spesielt enkle å få. Men det gjør det jo mer spennende også. Her er noen gode minner fra 3 år tilbake:
                                                       Truls med specimenskate

 Andreas med daværende norgesrekord, 1630 gram. I fjor slo Marcus denne med en fisk på 1792 gram, tatt litt lenger ut i fjorden.

Min første specimenklo
---------------------------------------------------

Vinteren 2013
Første turen er første pri å komme seg greit utpå og sjekke istykkelsen. Og det var fin is, ca 23 cm tykk.

Vi prøvde først et område med ca. 30 meters dyp, med blanding av sand og mudder. Her ble vi, overraskende nok, plaget med småtorsk. Noe flatfisk ble det også, men ingen skater og ingenting stort. Vi brøt derfor opp og beveget oss ca. 700 meter utover fjorden. 14 cm is her. Vi endte opp på ca. 45 meter med mudderbunn og her begynte gapeflyndrene å dukke opp:

 320 gram

 375 gram

 390 gram

400 gram og dagens største.

Stille på kloskatefronten denne dagen - men det er omtrent som forventet. Det går gjerne én eller flere turer mellom hver skate.

Lørdag 9. februar 2013

Denne dagen parkerte vi et stykke lenger ut og spradet utover mot iskanten. Vi slo "leir" omtrent 300 meter fra iskanten, her var det ca. 60 meters dyp. Jo dypere, jo mer spennende var tanken, og da ville vi kanskje holde oss unna torsken. Og ganske riktig - den var ikke en plage denne dagen.


Gapeflyndrene var tilstede her ute, og snittstørrelsen var høyere enn lenger inn i fjorden.


En av nappvarslerne til Truls piper og han annonserer skate.

 Og ganske riktig, det er en "baby" på 455 gram. Vanlig snittstørrelse er som regel kilo pluss, denne er nok blant de aller minste vi har fått. Truls' største gapert for dagen var rundt 400 gram.

 Det ble en fin gapert på meg på 500 gram som bare er 13 gram under persen. Da må man være fornøyd. Truls er også fornøyd.

 Fin stemning på isen

Så kommer Kim løpende med en betydelig større gapeflyndre.

 Det er en fin specimenfisk på 625 gram. Den har en merkbart rundere form og mer "fisketjukk" enn de andre gapertene. Grattis;)

 Kim og Truls oppsummerer dagens fiske

I skumringa er det tydelig bett i skatene. Og vi får i rask rekkefølge to stykker:

 620 gram - liten, men dagens største.

Og Truls setter antipers på kloskate med en riktig pjäs på 350 gram. Ny minsterekord:) 

Litt synd at vi måtte gi oss da, men vi hadde glemt hodelyktene hjemme. Vi får se hva som skjer på neste tur. 

Herlig med frisk luft og at fiskeåret 2013 er i gang.

1 kommentar: