torsdag 6. mars 2014

Skreistart med fine bonusfangster!

Etter en hel måned uten fiske var lysten til å komme seg på havet igjen stor. Jeg hadde den siste tiden hatt kontakt med en yrkesfisker jeg kjenner, og på torsdag i forrige uke fikk jeg rapport om at båtene hadde begynt å få skrei på Malangsgrunnen. Det er fortsatt tidlig i sesongen, men vi bestemte oss for å ta en sjanse og forsøke å komme oss ut dit sammen med Chas og båten Lady Elsie. Værmeldinga var jo rett og slett for god til ikke å satse: sørøstlig bris, opphold og litt sol.

Vi startet tidlig fra Tromsø for å få mest mulig ut av dagen. Kl. 07.00 var vi på plass på Lauklines og et kvarter senere tøffet vi utover Kattfjorden mot Yttersia og Malangsgrunnen langt i det fjerne. Med på turen var meg selv, Ingemar, Mikael, Tor, Eirik og Jacob. De to sistnevnte er kompiser av Tor. Og skipper Chas selvsagt. Han hadde aldri vært på Malangsgrunnen før, men vi hadde jo fortalt historier om hvordan fisket kan være når det er på topp, så han gledet seg som et lite barn.

    Ingemar og Chas diskuterer dagens taktikk.

    Jacob er fra Utah i USA og har aldri vært med på skreifiske før.

Det er langt ut til Malangsgrunnen. Her har vi fortsatt 20 minutter igjen før fisket kan begynne. Vi hadde forholdsvis fint vær her ute, laber til frisk bris fra sør og lite gammelsjø i forhold til hva det kan være.

Vi kjørte oss et lite stykke inn på grunnen før vi startet fisket. Og det ble raskt action ombord. 


Her kjører Tor en fisk som ga god motstand. Og da de første utrasene kom begynte vi å ane at det ikke var snakk om skrei.
Og jada, vi kunne konstatere kveite og den var fin!
Jeg fikk kroket fisken og vi lempet den over rekka. For en start!

Dagens første fisk, en kveite på 21,5 kg. Bare knapt halvannet kg bak persen til Tor. Dagen var allerede berget for hans del.

Knapt 10 minutter senere var det Mikaels tur til å kjøre stor fisk. Kunne det være storskrei?
Nei, halvveis oppe kom det umiskjennelige utraset... kveite igjen:)


Denne kjentes tyngre ut og ganske riktig, det var den. Første forsøk på kroking gikk heller dårlig, dvs. kveita var langt fra klar for slikt og satte avgårde med et utras helt ned til bunnen igjen. Adrenalinkick for Mikael som aldri har fått kveite før..

Andre gang vi hadde fisken oppe fikk jeg omsider satt kroken og med jubel landa fisken i båten.


For en kveitedebut for Mikael, ikke alle som drar en 25-kilosfisk som den første av arten. Gratulerer.

Vi hadde visst havnet midt i et kveitebonanza kunne vi konstatere. Det er noe av det spennende med Malangsgrunnen, man vet aldri hva man får. Kveita står her ute hele året og er aldri langt unna. I fjor fikk vi også en kveite på første skreitur (Ingemars 23-kilosfisk).

Men hva med skreien da? Joda, etter en litt treg start på dette fisket kom det noen fine eksemplarer på dekk.


    Mikael perset

    Tor perset


    Jeg fikk et greit drag med torsk.

Tidligere på dagen hadde vi snakket om at vi ofte opplever det beste fisket på Malangsgrunnen på ettermiddagen. Dette havner typisk i den tida når vi av ulike årsaker er nødt til å dra på land, enten p.g.a. at vi må levere fisk eller fordi mørket nærmer seg. Og også denne gangen gjentok dette seg.


Jacob var overlykkelig over denne skreien på 22,5 kg. Ikke verst å debutere med 20+!

Så var det Eiriks tur til å få kjenne på storfisk.


    Her har Eirik fått drømmefisken..

Vi funderte en stund på om det var kaffetorsk. Det var ikke riktig så stor, men 27,5 kg er jo en praktfisk. Gratulerer med flott pers Eirik.

Midt i dette beste fisket var vi bare tvunget til å gi oss. Vi var på overtid ifht. solnedgangen også og hadde litt jobb å gjøre på vei inn. Typisk..

Men dette var utvilsomt en lovende start på skreifisket og det tegner godt for sesongen.

Tar også med et bilde av kaptein Chas med sin nye pers på 20,5 kg.


Tusen takk for turen til Chas og resten av gjengen. Many thanks Chas, great trip, great company!

For øyeblikket blåser det sterk kuling med storm i kastene og den kommende uka ser ganske svart ut værmessig. Om litt over 1 uke setter vi kursen for Sørøya og en ukes skreifiske. Krysser fingrene for at vestaværet ikke varer altfor lenge...

7 kommentarer:

 1. Konge fiske, bruker dere lang tid på vei inn og ut?

  SvarSlett
 2. 2,5 til 3 timer ut, avhengig av om man starter i det sørøstlige hjørnet av grunnen eller går seg et stykke inn. Dette er da med 8 knops fart.

  SvarSlett
 3. Flott rapport som vanlig. Det tas mye kveite som bifangst utfor Vannøya også og så er det noen gamlinger som ror med kveitvad med stort hell. Så det lover bra for sesongen i år også. Så du forresten storskreien fra Honningsvåg på 55kg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det høres bra ut. Hørte også det at det tas store mengder kveite på yttersia nå om dagen, de får inn mye f.eks. på Dragøy, nesten for mye. Nei, har ikke hørt om storskreien. Det var jo en gigant. Har du link eller bilde?

   Slett
 4. Har bare hørt om storskreien i miljøet. Fiskeren var over 80 år og måtte ha hjelp av oldebarnet sitt for å få fisken over ripa. Har ikke funnet noe på nett, men skal se om jeg får tak i bilder.

  SvarSlett
 5. Fin blogg. Mye fin fisk her. I Lofoten er det bare uvær for tiden. Vi også gleder oss til å ta stor skreien :) Dere har jo fått et par ordentlig fine ser jeg. Godt fiske :)

  SvarSlett