lørdag 6. september 2014

En fantastisk Høstcup er gjennomført

Bloggtørken er over! Forhåpentligvis.. og her kommer første rapport etter en lang pause. Håper at skrivelysten tar seg opp framover, har jo en del fisketurer å fortelle om:)


Jeg starter med det aller nyeste, det vil si det store artsfisketreffet og Høstcupen 2014 som ble arrangert av oss i Tromsø Havfiskeklubb sist helg. I mai sendte vi ut innbydelsen til arrangementet og som vi hadde håpet var påmeldingen god. Endelig kunne vi få gjennomført planene om flere dagers fiske med overnatting i hytter og hyggelig samvær med fiskevenner med utgangspunkt på Lauklines Kystferie i Kattfjorden. Dette flotte anlegget har alt av fasiliteter man trenger for et vellykket opphold. Hyttene er av høy standard og servicen er super. Båtene disponible er Øien 18 fot og Dolmøy 23 fot. For årets arrangement hadde vi booket 3 hytter samt de fleste båtene. Utenfor Lauklines kan man ha et spennende og variert fiske etter ulike arter, derfor er stedet et ideelt utgangspunkt for en konkurranse som denne.

Blant de påmeldte i år var en god delegasjon sørfra. Den besto av Morten Likjerr, Tom Ole Holth, Charlie Haug (de to sistnevnte i Team Avkroken), Frank Sande, Sindre Bøe, Adam Andrén og Irvin Kilde i NKML og Stig Thore Knappskog (Team Gadus) som kom fra Stavanger. I tillegg deltok et gjeng ivrige artsfiskere fra Tromsø Havfiskeklubb + 3 gode venner fra England.

De fleste deltakerne ankom Lauklines Kystferie torsdag ettermiddag. Planen var deretter prøvefiske for alle hele fredag og konkurransefiske i Høstcupen på lørdag og søndag.

Sammen med Kim, Stig Thore og Charles (vår gode venn og langvarige klubbmedlem fra York, England) dro jeg imidlertid ut til Lauklines allerede torsdag morgen. Etter ganske mange nødvendige ærender var vi endelig klar for noen timers prøvefiske før gjestene skulle ankomme.

På vei ut mot Håjafjorden var det strålende forhold.


Etter litt testing på hyse, hvitting og uer ble det til at vi la de timene vi hadde igjen på rødspettefiske. Måtte jo sjekke ut om hotspotene fortsatt ville levere før Høstcupen.

Og rødspetter ble det:




Vi testet en flekk som har levert mange rødspetter de siste årene. Og området var produktivt også i dag.

    På ca. 20 meters dyp fikk Charles dagens største på 2050 gram. Flott fisk.

Så var det bare å cruise inn til Lauklines i godværet for å ta imot gjengen som kom med fly og bil.

    Havblikk... 

Etter litt forsinkelse kunne vi møte gjengen ute på Lauklines og fikk innlosjert oss i hyttene. Kl. 20.00 var planen å møtes i butikken der vi skulle ha en gjennomgang av båtfordeling, fiskeområde m.m. foran neste dags fiske. Men før vi rakk å begynne ble det action på brygga. Dvs. nede på bølgebryteren. NKML-gutta hadde spottet en rognkjeks i vannet, innenfor god rekkevidde. Den så ut til å være av fin størrelse også. Adam var den som fikk æren av å fiske på rognkjeksen. Han prøvde først frilinemeite og havnet flere ganger foran munnen på fisken uten at den virket nevneverdig interessert. Spennende... men det måtte en annen taktikk til. Krokbytte og en svivel som søkke gjorde straks fisken interessert. Først kom den etter svivelen flere ganger, men da agnet kom svevende rett foran kjeften på den svømte den nesten helt opp i overflata og tok. Det ble full jubel og begeistring da fisken lå trygt på land. Gratulerer med ny art Adam!

    Kim, Adam og kjeksen

    Sindre ville også være med

En glad gjeng etter en pangstart på turen! Fra venstre bak: Mikael, Stig Thore, Sindre, Irvin og Kim. Sittende foran: Adam og rognkjeksen. Vekta husker jeg ikke i farta, men det vil helt sikkert gjengen formidle på NKML-bloggen snart. Et obligatorisk bad måtte også til for Adam..

Fredag var det prøvefiske og etter utror ca. kl. 08.30 spredte båtene seg godt. Noen båter valgte å satse på dypet, mens andre lå og tullet lenger inn i fjordene. Det skulle vise seg at fiske på dypet var en god idé, gutta i NKML dro opp flere specimenfisk (mer om det kommer på deres blogg), det gjorde også Sverige-representant Ingemar, med en svarthå på 810 gram. Slettes ikke ille.

Største svarthå var 810 gram, og ettersom dette er et arrangement i regi av Tromsø Havfiskeklubb var det også ny klubbrekord.

I min egen båt startet vi ved den såkalte "Football field" for å se om det fantes stor hyse i området. Og første slippet ga meg en dublé med hyse og småkveite. (jeg hadde med meg Charles + Harald i dag)


    Ikke store saken

Igjen gjorde vi et forsøk etter stor hvitting, men uerne var overalt og hugg på alle kroker så snart man kom ned. Men jeg hadde likevel et par ess i ermet før første konkurransedag..

    Charles med en av mange uere

Harald ville prøve etter flatfisk, så vi la ned litt mer tid etter rødspetta. Dette er et fiske som jeg sjelden går lei, i området finnes bestandig muligheter for fisk over både 2 og 3 kg.


    Rødspetter ble det. Vakre fisk.

Vi traff også Stig Thore, Tom Ole og Charlie i området. Der hadde blant annet Stig Thore persa på rødspette med en fin fisk på 1880 gram. De hadde ellers bra flyt på spette denne dagen, ettersom de fikk 12-15 stk av arten. Riktig spennende ble det da en kveite på 25-30 kg fulgte etter spetteagnet helt opp til overflata.


Stig Thore med spetta på 1880 gram. Grattis med pers! (bildet er lånt av Stig Thore)

Som bifangst under flyndremeitet fikk Charles en fisk som ga litt motstand, for så å bli veldig tung. Det viste seg å være en steinbit på 4,75 kg. Greit å vite før konkurransen..


    Godt og blandet i stampen.

Så gikk vi til plassen som hadde levert 2-kilosspetta dagen før. Også i dag leverte den, med ny pers for Harald.

    1700 gram. Gratulerer med pers Harald.

Det hadde nå klarnet opp og blitt fint vær på Yttersia.


Vi bestemte oss for å legge kursen inn mot Mudderbakken og da vi kjørte over Håjafjorden så vi at Kattfjorden lå innhyllet i tåke. Inne i tåkehavet lå det et par båter, blant annet Ingemar, Adam og Irvin.

    Her fotograferes det gapeflyndre. Vi fikk også noen gaperter, men ingen store.

Siste båt inn for kvelden var forøvrig Chas som hadde vært ute med fiskekompisen Bob i egen båt. Med seg hadde de en grom sei på 16,3 kg (mangler foreløpig bilde av denne).

Etter noen øl og sosialt samvær borte i hytte nr. 3 var klokka plutselig godt over midnatt, så det var på tide å ta kvelden.

Lørdag morgen var det opp igjen grytidlig for å være klar til første konkurransedag av Høstcupen. Vel nede ved brygga tok vi en felles gjennomgang før start. I dag var vi 19 deltakere fordelt på 7 båter (2 pers. måtte melde forfall). 

Lagene var som følger:
Team Snorkchefen - Øyvind og Morten
Team Onkelfrank Kvistefist - Kim, Frank og Mikael
Team Grispojkarna - Ingemar, Irvin og Harald
Team God Save the Queen - Chas, Bob og Charles
Team Kundemottaker NKBL - Martin, Sindre og Bjørnar
Team Knappkroken - Stig Thore, Tom Ole og Charlie
Team Lubbmottaker Meyer - Arve og Adam

Optimismen var stor ved utror og alle spente. Det var overskyet vær, men ellers totalt havblikk. Så mye bedre vær er det vanskelig å få.

    Chas, Bob og Charles hilser fra Dolmøybåten.

    Team Grispojkarna og en blank fjord

Så til dagens fiske. Morten og jeg bestemte oss for å gå direkte til stedet der Chas fikk mye storsei og stor torsk dagen i forveien. Kort fortalt var det ikke fisk å få der, så vi flyttet oss raskt til brattkantene der vi skulle fiske uer, hvitting m.m. Uerne satt på første nedslipp, dog var ingen over 1,75 kg, så vi fikk bare ha 3 tellende i konkurransen. Vi fikk også 3 lusuer, greie poeng å ha med seg. Hvittingene dukket ikke opp på første plassen, så jeg flyttet meg til godplassen fra i fjor høst. Kort tid etter hadde vi 3 hvitting i båten og stemninga var god. Deretter gjorde vi et kort forsøk på 310 meter for å se om det var noe microfisk i området, men det ga ikke resultater bortsett fra noen interessante napp (målet var kolmuler, vassild, øyepål m.m.). Derfor gikk vi inn for å fiske rødspette. Mulig vi bommet med timinga på flyndremeitet, for det var særdeles tregt. Strømmen var svak med drift på kun 0,1-0,2 knop og da ser vi sjelden lange bettperioder på spetta. Spettefisket var altså urtregt, kun sandflyndrene tok i, noe som er typisk når det ikke er bett. Etter 2 timer og flere plasser prøvd begynte jeg å bli litt småfrustrert, da klokka gikk og vi ikke hadde noen imponerende fangst så langt. Men så gikk jeg på spoten som hadde levert fine fisk de to siste dagene, og jammen skulle den ikke levere igjen. 

    Morten med en vakker spette på 2025 gram. Endelig! Gratulerer med ny pers.

Nå ble det litt liv i fisket og på kort tid fikk vi ytterligere to mindre spetter. P.g.a. at Mortens fisk var over vår fastsatte specimengrense på 2 kg hadde vi lov til å ta ytterligere en rødspette, men vi besluttet å spare den til neste dag. Vi hadde ikke så mye tid, så vi kjørte innover mot Kattfjorden for å fiske de 3 makrellene vi trengte + gapeflyndrene. Makrellene satt på første nedslipp. I Mudderbakken rakk vi å få 2 gapeflyndrer før klokka nærmet seg 17.00 og slutt for dagens fiske. 

Det skulle bli spennende å se hva de andre lagene hadde fått. Det skulle vise seg at mitt lag ikke lå så verst an (3. plass av 7 med 1060 poeng), men to andre hadde gjort det bedre. Laget "Team Knappkroken" med Stig Thore, Charlie og Tom Ole hadde hatt bra flyt og veide inn til 1275 poeng etter dag 1. Blant fangstene deres var det sandflyndre på 710 gram, hvitting på 1440 gram, rødspette på 1700 gram samt to gråsteinbit. Steinbitene samt full svarthåkvote bidro alene til 350 poeng. Under noen bilder lånt fra Stig Thore:

    Ingen problem å fylle uerkvota.

    Sei av habil størrelse

I ledelsen etter første dag lå Team Grispojkarna med 1305 poeng. De hadde startet dagen tregt på dypet og til og med slitt med å få svarthå (fikk bare 2 av 3), men etter det hadde det bare gått en vei. De fikk de fleste vanlige arter og plukket til og med opp en liten lange og en gråsteinbit. I tillegg lyktes Irvin med å få en lomre på 680 gram. Denne ga alene 90 poeng + 25 poeng ettersom den var over Høstcupgrensa for specimen. Det vil si 115 poeng på den alene.

På 4. plass lurte Team Onkelfrank Kvistefist med 945 poeng.

   Mikael med en svarthå på 350 gram. Teamsjefen lurer i bakgrunnen..

Team God save the Queen hadde satset mer på stor fisk i stedet for arter under første dag. Det hadde gitt resultater i form av torsk opp til 11,40 kg og sei opp til 7,65 kg. Dog ingen giganter slik de Chas hadde fått dagene i forveien.

    Chas med sei på 7,65 kg.

    Chas og Charles med store torsker

    Charles' største sei veide 6,5 kg.

    Dagen ble avsluttet med en fin solnedgang og nordlys.

    Foto: Stig Thore Knappskog

Lørdag kveld hadde vi også felles middag i konferanselokalet på Lauklines.

Så var det klart for siste fiskedag, søndag. Og vi sto opp til et praktfullt vær. Sol, blå himmel og vindstille. De fleste båtene kjørte ut mot Yttersia, men to av oss ble liggende inne i havnebassenget (min og Kims båt). Planen her var å ta microartene som vi trengte. Fiske fra land er som kjent ikke lov, så det ble til at to båter lå side om side i havnebassenget. Litt trangt, men det gikk. :) Og microfisket gikk helt etter planen. Morten og jeg flekket opp tre ulker, tre skrubber og tre tangsprell. Mange poeng! Dvergulkene eller ålekvabbene så vi ikke noe til, så de fikk heller være.

    Tangsprell

Deretter gikk vi til Mudderbakken for å hente den siste gapeflyndra. Her lå det allerede et par andre båter. I samme sekund som Morten traff bunnen på første nedslipp satt gapeflyndra. Så enkelt kan det gjøres:). Da var det bare å suse videre ut på dypet. Etter en god og lang tur lå vi mange nautiske mil utenfor Håja, nærmere bestemt 380 meters dyp. Vi lot agnene henge 20 minutter eller så før vi sveivet opp. Hos meg hang det 3 svarthå, hvorav den ene 490 gram. Dermed hadde vi lov til å ha en fisk til. Og heldigvis satt det en svarthå på hos Morten også, slik at vi slapp å tenke på et nedslipp til etter den arten. På vei innover igjen stoppet vi ved en kant og fisket opp 3 sei over minstemål. Videre gikk vi inn til en normalt sikker hyseplass og plukket de to siste hysene. Enda hadde vi ikke fått torsk og det var ikke mange timene igjen. Torsk bruker da aldri å være et problem? Men et par slipp på sikre plasser ga likevel ingenting. Neivel, vi ga blaffen i torsken og la oss til på rødspettespoten som hadde levert hele helga. Etter vel 20 minutter nappet det forsiktig hos Morten og mothugget avslørte tung fisk. Opp kom en ny flott rødspette på 1930 gram. Dette går bra!

    Nydelig vær, nydelig fisk. 

Med så perfekte forhold som denne dagen skulle jeg ha ønsket å fortsette spettefisket, men vi hadde bare en knapp time igjen. Vi prøver borti østkanten på 45 meter, sa jeg. Her bruker det alltid å stå torsk. Og ganske riktig, der satt 3 torsker på første nedslippet. Med 30 minutter igjen la vi oss til på en plass som bruker å gi steinbit på våren. Her hadde vi et ideelt drift ned en bakke og deretter opp bakken på andre sida. På kort tid fikk Morten 2 steinbit. Prikken over I'en. Med 10 minutter fisketid igjen følte vi oss fornøyd og kjørte mot land. De siste minuttene før fiskeslutt prøvde vi etter sild inne ved Lauklinesøya. Her så vi en dott på loddet, men lyktes ikke få noen på kroken.

    Morten med en av steinbitene.

Så var det tid for siste dags innveiing, nå skulle konkurransen avgjøres. Det viste seg at mange av de andre båtene hadde hatt tregt fiske. Men en flott dag hadde det vært for alle.

 De glade engelskmennene hadde satset mer på arter denne dagen og fått flere spetter på 2 kg og like under. Til venstre Bob, til høyre Charles.

    Kim med mini-tangsprell på 11,8 gram, som står som foreløpig klubbrekord.

    Min svarthå på 490 gram.

Innveiinga viste at lederne fra dag 1, Team Grispojkarna, ikke hadde hatt samme flyten dag 2. Det hadde heller ikke Team Knappkroken. Dermed måtte Grispojkarna nøye seg med en 3. plass sammenlagt med 1730 poeng. Gutta i Knappkroken falt såvidt ut av premieplass med 1675 poeng. Så var spørsmålet, hvem skulle vinne? Team Onkelfrank Kvistefist hadde hatt godt fiske og plukket mange poeng. 2. dag plukket de ikke mindre enn 1115 poeng og sammenlagt ble det 2060 poeng. Mitt eget lag Team Snorkchefen endte opp på 1210 poeng dag 2 og sammenlagt 2270 poeng. Dermed vant vi!

En flott og begivenhetsrik helg på Lauklines gikk mot slutten. Før avreise gjensto premieutdeling med ære, heder og litt premier fra noen av våre samarbeidspartnere. Takk til Andresens Vaabenforretning, Elbe Normark, Seafishing Norway og Arctic Fishing Adventures for gavepremier og Reidun & Anne for glasspremier. En stor takk også til Lauklines Kystferie v/ Andreas og Hanna for godt samarbeid ifht. arrangementet.



Oppsummert så var det en herlig helg med gode artsvenner. Været var bedre enn vi kunne ha drømt om på forhånd. Dessverre var det noe tregt fiske i forhold til hva vi er vant med på flere arter. Enkelte fine fisk kom likevel opp og ga nye perser for flere deltakere. 

Om det blir noe Høstcup igjen neste år vil vi vurdere endringer i konseptet. Kanskje det kan være mer interessant å satse mer helhjertet på spennende arter (f.eks. rødspette, gapeflyndre, kloskate, kveite) og mindre på alle matfiskene? I alle fall er potensialet på rødspette mye større enn det årets fiske viste.

Takk til alle for en trivelig helg på Lauklines!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar