fredag 24. mars 2017

Storfangst på Beastmaster

Gjesteinnlegg av Kim-Eirik Johansen

Beastmastern min fyller 10 år i år. Denne stangen er, og vil alltid være min favorittstang til havfiske. Vi har hatt enormt mange gode øyeblikk i lag. Gedigne torsk, enorme kveiter , svære sei og monster-steinbit er bare noen av fiskene jeg har fått på Beastmastern opp gjennom årene. Her kommer historien om en stang som aldri gir seg.

Beastmaster med 60 kg torsk i andre enden.

Da jeg kjøpte min Shimano Beastmaster AX Boat 20-30 lbs i 2007 var jeg ute etter en rimelig, god stang til allroundfiske. Noe jeg kunne bruke til det meste: Pilkefiske, meitefiske, jiggfiske etc. Da denne stanga oppfylte alle kravene var det denne som ble mest brukt. Og når man bruker en stang mye så opparbeider man seg en viss feeling med stanga. Det er ikke bare å kjøpe en ny stang og forvente at alt er likt som før.

Steinbit på 10,5 kg

Denne steinbiten var 10,5 kg og var min første over de magiske 10 kg. Jeg har alltid brukt Beastmaster til steinbit, de to hører i hop. Steinbiten på 10,5 kg ble tatt 15 mai 2011. Steinbit er ikke de store fighterne, men hugget er brutalt og vanedannende. Da fisken kom til overflaten så vi bare en enorm kjeft. Fiskeskjelven kom umiddelbart og vi kunne kjapt konstatere at den var over 10. Metoden var enkel, agnet pilk som ble kontinuerlig dunket i bunn.

Bursdagssteinbit på 11 kg

Steinbiten på 11 kg ble tatt på jigg. Metoden var lik. Kontinuerlig dunking i bunn. Det som gjør historien litt mer spesiell er at den ble tatt på bursdagen min. Beastmastern er en fin stang til jiggfiske, den tåler tunge søkkevekter, men opprettholder den meget fintfølende nappindikasjonen.


Min foreløpig siste over 10 kg

 En liten måned senere var vi på plass igjen for å teste etter steinbit. Metoden denne gangen var agnet slep som ble kontinuerlig dunket i bunn. Fisken ovenfor er 10 kg, og er den siste steinbiten jeg har fått over 10 kg. Jeg har fått flere store som har vært i nærheten, men har ikke lyktes like godt de senere år.

Beastmaster under skreifiske.

 Når jeg fisker skrei fisker jeg alltid med Beastmasteren. Uten unntak. Som pilkestang er den helt suveren. Både under aktivt fiske, når man gjør mothugg og under drilling av fisk er stanga meget bra.

Torskepers.

Torsken på bildet veier 33,3 kg og er min personlige rekord på arten. Metoden var pilk fisket 15 meter over bunn. Den ble fisket på Malangsgrunnen i mars. Den ga en god og minneverdig fight, og jeg var full av adrenalin i over en time etter landing. Denne turen fikk vi mange over 25 kg, og den står igjen som en av de mest minneverdige turene jeg noensinne har hatt på havet.

Torskekubbe

Denne feite skreien ble tatt på Malangsgrunnen i april og veide 30,8 kg. Torsken var bare 132 cm lang, men hadde meget bra kondisjon.

Stortorsk fra Sørøya. Foto: Andreas Næristorp

 Her er en Sørøyatorsk på 30,5 kg tatt på jigg. Dette er den største torsken jeg har fått i Storfiskens Rike. Sørøya er en plass jeg alltid vender tilbake til. Jeg har mange gode minner fra Sørøya og må oppover minst en gang i året.


Seipers.

 Fiske etter storsei er et meget morsomt fiske, spesielt når fisken bikker 15 kg. Bildet ovenfor viser min seipers på 15,9 kg. Denne dagen fikk jeg flere over 10 kg, hvorav en doublé på 14 kg og 11 kg. Dette var under konkurranse, og da ble selvfølgelig min Beastmaster brukt. Og som så mange ganger før gjorde den jobben aldeles utmerket.


15,9 kg og 14 kg

 Men den drøyeste fangsten tatt på denne stanga er av langt større kaliber og er en fiskehistorie i seg selv. Under havfiskefestivalene på Andenes i 2014 fikk jeg et kraftig napp på 90 meters dyp. Jeg trodde først jeg var fast i bunnen, men etter ca. 5 minutter med hard pumping kom det første utraset. Den raste til bunns med steinhard brems, det var ingen tvil om at dette var en voksen utgave av rette tøtta. Dette gjentok seg flere ganger. Forholdene på havet var langt fra optimale med hard sjø fra nord, dønninger fra vest og strøm fra sør. Såkalt "leverhav". Da jeg først fikk på en slik skapning under rådende forhold var jeg glad det var på min gamle følgesvenn, Beastmasteren. Stanga fikk virkelig kjørt seg, men den viste styrke nok engang. Med en kraftig rygg og enorm løftekapasitet gjorde den jobben så mye lettere. Da kveita kom opp til båten brukte vi to langkroker og en kraftig klepp til å løfte den ombord. Kveita på 94,5 kg står som største fisk noensinne tatt under en konkurranse i regi av Norges Havfiskeforbund.

Storkveite på 94,5 kg

 Ser frem til mange nye fiskeopplevelser med Beastmastern.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar