onsdag 11. januar 2012

Kort januartur ga storfangster!


På fredag dukket det opp en mulighet for å komme seg på havet. Vidar ringte og inviterte på nyttårstur, og Kim, Marcus og jeg var ikke seine med å takke ja. Det er ikke så ofte jeg har vært ute i båt i januar før, men det er utvilsomt mer spennende enn isfiske inne i en fjordbotn (ikke noe galt om isfiske når det er sagt).

Søndag var vi derfor klare for en dag på Yttersia og planen var å prøve etter kveita. Det er absolutt mulig å komme i kontakt med den også i januar, selv om endel fisk trolig er på gyting på dypt vann.
I tillegg til kveite håpet vi på at det fortsatt skulle være like mye sild som det var på de to turene før jul. Kanskje vi kunne få noe til ferskt agn? For sikkerhets skyld hadde jeg med meg frossen agnsild.

Utror fra Tromsø i grålysninga - vi kurset gjennom Kvalsundet og ut mot åpent hav:


Vel framme på første destinasjon leitet vi etter silda i samme område som vi fikk store mengder før jul, men den så vi ikke snurten av nå. Antakelig er det sørøststormen i begynnelsen av måneden som har presset den til å flytte på seg. Vidar tok derfor en telefon til kjentfolk som kunne fortelle at det var observert store mengder sild dagen før i et område lenger nordover. Vi kurset derfor avgårde for full speed og 20 minutter senere la vi oss til på en plass vi kjenner fra tidligere. Loddet viste forekomster med fisk, ikke enorme, men noe var tydelig på gang.

Kim og Marcus var klare:


Vi prøvde innledningsvis litt etter sild uten å lykkes, og bestemte oss derfor for å konvertere til kveitefiske.
Dagens eksperiment var at vi alle 3 skulle variere fiskemetoden. Jeg skulle fiske med hel sild, Kim med jigg og Marcus med pilk. Så hva ville funke best til kveita? Vel, etter et halvt minutts fiske får jeg napp på silda og opp kommer en kveite på 2-3 kg. :=) Mulig jeg fikk svaret der..

Men det skulle vise seg at pilken i alle fall var klart mest effektiv på torsken som fantes i området. Dette er en plass der vi normalt sett aldri får torsk, men nå var de der i mengder. Vi får noen fine på 5-6 kg før det smeller til hos Marcus og fisken raser 10-15 meter. Vi innstiller oss umiddelbart på kveite og gjør klar kroken, men det viser seg å være en kjempetorsk. Trill rund og feit.. fisken berges i båten og vi er smått sjokkerte over å få en slik fisk på denne tida og i dette området.


21,5 kg i snøføyka! Hadde egentlig regna med at årets første 20-plusser skulle komme på Malangsgrunnen senere, men dette var jo fin oppvarming. :)

En stund seinere klarner det opp og vi får fin sikt.


Snødekte omgivelser, selv langt på yttersia.

Vi har et kanonfiske og får masse flott torsk, sei og hyse. Snittet på torsken ligger på 5-6 kg. Marcus får en ny fisk rundt 16-17 kg som vi glemmer å ta bilde av og vi får mange rundt 10 kg.


Jeg og Kim med 11 og 10-kilosfisker.

Seien er også av flott størrelse:


Marcus med stabbsei på 4 kg. Dagens største sei fikk Kim:


7,6 kg. Gøy med storsei i januar!

Eksperimentet med hva som funker best til kveite får vi nok prøve igjen en annen dag, når det ikke er så mange agntyver i området..:)

En flott og artig tur på havet, og masse god mat ble med hjem.

2 kommentarer:

  1. Herlig!Det ser ut som at det blir nok en god sesong, både med stor kyst-torsk og skrei. Det er ei fin tid vi går i møte :)

    SvarSlett
  2. Ja, det er ei flott tid som kommer. Hørte at silda nå er tilbake innerst i fjordene igjen. Da er det nok fortsatt muligheter for bra fiske..

    SvarSlett