mandag 16. januar 2012

Recap 2011: Skat(t)ejakt!

I midten av november ble det mulighet for en ny Lauklineshelg. Båtene var vinterkonserverte, men jeg tok turen over fjorden til naboen og lånte en båt.. Planen for helga var Yttersia etter storhysa og "fjordholla" etter andre typer poengfisk.


På tur ut i skumringa

Første dagen gikk vi utaskjærs etter hysa. Den finnes i enorme mengder der ute, i det hele tatt står det svært godt til med hysebestanden her til lands. Fangstene hadde i 2011 oversteget 100.000 tonn i Råfisklagets distrikt (pr. november 2011), noe som er ny all-time-rekord. Vi fikk også store mengder hyse, og om vi ville kunne vi tatt opp så vi hadde til mange hundre fiskekaker. Det var imidlertid ikke tid til det denne gangen.


Marcus med pen hyse


Kim med flex. Artig å fiske hyse når utstyret er lett dimensjonert.


Dagens største på 3450 gram.

Så var det tid for fjordfiske etter den sagnomsuste Raja Radiata - kloskata. Som bifangst håpet vi på å få Hippoglossoides Platessoides - gapeflyndra, som også er en vanlig fangst her inne. Det har etterhvert vist seg at "Mudderbakken" like utenfor Lauklines er en virkelig hotspot for disse artene.

En fordel med "Mudderbakken" er at her slipper man ofte unna alt mulig av andre agntyver. Småhyse, småtorsk og storulke kan i perioder være plagsomme ved bunnmeite lenger ut i fjorden, men her er det stort sett bare klo og gapert å få. Og godt er det!


Utsikt fra "Mudderbakken" og innover fjorden.

Vi la oss til på ca. 40 meters dyp og ankret opp båten. Vi heiv ut 3 stenger etter kloskata, og fisket aktivt etter gapert med 3 stenger. Agnet denne gang var nøye utvalgt, nemlig "Peruviansk Nilabbor", som Kim kaller den. I tillegg hadde vi fersk seifilét, samt makrell og reker til gaperten.

Det tok ikke lang tid før gapeflyndrene nappet. Fisket etter disse hadde vært noe tregt dette året, men denne gangen fikk vi flere fine eksemplarer (jeg og Marcus).

Mine to største:


469 og 442 gram, begge 37 cm.

Dagens største gapert fikk Marcus på 532 gram:


Nådde ikke specimengrensa som jeg hadde satt som et mål i 2011 (600 gram), men vi har vel strengt tatt ikke lagt ned for mye tid heller. Mye som skal prioriteres :)

Så til skat(te)jakten. Etter vel 1 time bestemte jeg meg for å sjekke agnet og det var tyngde i andre enden. Opp kom en pen kloskate. Vi la den i en stamp med vann og fisket videre. Kort tid etter fikk jeg enda en, et tegn på tydelig bra bett! Nesten samtidig får også Marcus to voksne klo, den ene virket spesielt stor. Vi hadde vekta på land og dro derfor inn for veiing og måling.


Min største klo på 1265 gram.


Marcus med hhv. 1410 og 1550 gram. Den største bare knapt 100 gram under fiskekompis Andreas' norgesrekord fra isen, tatt i 2010. Det var bare et par kilometer lenger inn i fjorden, så det er ingen tvil om at snittstørrelsen er svært høy her. I andre fjorder har vi som regel bare fått dem mellom 400 og 800 gram, så det er bemerkelsesverdig at Kattfjorden leverer så store skater. 

Så er spørsmålet, når kommer 2+-skata opp..?
Om man da er gira på å legge ned mange titalls timer etter den i år også.. Kim viser her hvor gøy kloskatefiske kan være:


Mer om fiskeåret 2011 i kommende årsrapporter..

3 kommentarer:

  1. Drøye gapeflyndrer dere har nordpå! :)

    SvarSlett
  2. jo takk for det:) joda, det er fine gaperter, men blir liksom ikke helt fornøyd før man bikker specimen. Og en som bikker kiloen (som Marcus har fått her inne for noen år siden) hadde jo vært ekstra kult..

    SvarSlett