onsdag 12. april 2017

Slik lykkes du på skreifiske

Noe av det aller heftigste du kan oppleve fiskemessig i Nord-Norge er fisket etter skrei. Dette er spesielt stor torsk som i vintermånedene tar den lange vandringen fra Barentshavet og inn til kysten av Nord-Norge for å gyte. Disse ursterke kjempene gir deg en fiskeopplevelse helt utenom det vanlige når du har fått dem på kroken. I tillegg er det utallige måter å tilberede fangsten på middagsbordet. Skreimølje, torsketunger, kjaker, mager eller høyrygg av skrei er eksempler på delikatesser som er høyt verdsatt gjennom generasjoner.
På enkelte steder langs kysten kan du komme ut til skreien allerede i januar-februar, men det er vanligst å fiske den med stang i mars og april når innsiget nærmere land er større.
Når du planlegger en skreifisketur er det mange forhold som det er viktig å ta hensyn til. Faktorer som vær, tid, sted, fiskeutstyr og teknikk spiller en vesentlig rolle. Her gir vi deg en guide og noen gode tips om hvordan du kan lykkes på skreifiske.


Kim-Eirik Johansen kjører stor skrei

UTSTYRET:

 STANG
Stanga du bruker under skreifiske må være dimensjonert for å tåle stor belastning. Her er det i stor grad smak og behag hva gjelder aksjon, men generelt bør stanga ikke være for myk og heller ikke for kraftig. Den bør ha en god rygg kapabel til å pumpe opp store fisk. Hvor myk toppdelen av stanga skal være velger du selv, det kommer også an på din fisketeknikk og om du skal fiske med pilk eller jigg. Generelt kan du velge en stang med klassifiseringen 20-30 lbs eller 30-50 lbs, men vær klar over at dette systemet ikke er universelt. Du bør derfor kjenne på stanga for å være helt sikker på hvordan dens aksjon er. Vi kan anbefale følgende stenger:
-Shimano Antares 30-50 lbs eller 50-80 lbs (30-50 lbs er ideell til jiggfiske).
-Shimano Beastmaster CX Boat 20-30 lbs eller 30-50 lbs. For deg som skal ut på reise og vil ha stanga i håndbagasjen kan Shimano Beastmaster A.X. S.T.C. Boat være et godt alternativ i klassen 20-30 eller 30-50 lbs.
Om du vil fiske med haspelstang kan Shimano Beastmaster CX Jig være et alternativ.
Andre spennende alternativ for jiggfiske kan være Shimano Speedmaster AX Boat Slim 30-50 lbs eller Shimano Beastmaster AX Boat Slim 30-50 lbs.

SNELLE
Når det gjelder valg av snelle er det også her ulike preferanser. Likevel er det en del ting man bør tenke på. Snella må ha en jevn og fin brems. Det er ikke uvanlig at store skrei gir gode kamper og harde utras, særlig om man skulle få flere fisk på én gang. Om du foretrekker å pumpe opp fisken kan det gå bra med en høyutvekslet snelle, men liker du å vinsje den inn bør du helst gå for noe med lavere utveksling. En snelle med to gir kan være en løsning der du får både høy og lav utveksling. Sneller med telleverk finnes også, der du kan se hvor mange meter du har ute. Her kan vi varmt anbefale Shimano Tekota LC i størrelser 600 til 800. Merk at 600 er betydelig mindre enn 700 og 800, men stor nok også til skreifiske. Tekota er engiret med stjernebrems, men ønsker du en snelle med to gir kan f.eks. Shimano Talica være ideell. Andre aktuelle sneller kan være Shimano TLD (en eller togirs) og Shimano Torium A HG.


Øyvind Høier med stor skrei

BRAID / HOVEDSNØRE
Skreifiske er tungvekterfiske og stiller store krav til alt utstyr, det gjelder også braid / multifilament som du har på snella. Vi anbefaler Sufix Performance Pro 8, som er en svært solid og slitesterk braid med høy bruddstyrke. Diameteren bør være minimum 0,30 mm. Om du ønsker å ha oversikt over hvor dypt du fisker til enhver tid kan det være lurt å velge en braid med fargeindikasjoner. Sufix Performance Fuse Meter er en line som skifter farge hver tiende meter, i tillegg til at det er merket hver femte meter og hver meter. Her kan du velge mellom diametrene 0,30 eller 0,34 mm.

FORTOM
Å bruke en solid fortom av passende lengde er alfa og omega under skreifiske. Fest for all del ikke pilken eller jiggen direkte i braiden, da er risikoen for snørebrudd stor p.g.a. slitasje mot bunn, fisketenner, båtripe etc. Fortommen bør være minimum 1,00 mm i diameter p.g.a. høy og intensiv belastning under fiske.
Det finnes flere alternative fortomsmaterialer. Sufix Superior er et merke vi har brukt i mange år og vi har til gode å oppleve snørebrudd med det. Denne senen tåler mye kontakt med fisketenner og grov bunn.
Et alternativ til monofortom er fluorkarbon. Fordelen med fluorkarbon er den enorme slitasjestyrken og at den er usynlig under vann. Sufix Fluorokarbon fortom i dimensjonen 1,06 mm vil være et godt valg. Det bør dog nevnes at fluorkarbon er betydelig mer kostbart enn monofilament.
Et annet viktig aspekt er fortommens lengde. Du bør tilpasse fortommen i forhold til hvilken båt du fisker fra og avstanden fra overflata og opp til båtripa. Fisker du med opphengere bør avstanden mellom hver opphenger være 1,5 ganger avstanden fra overflata til ripa. Dette fordi du fort kan få to eller flere store fisk på samme draget og du vil ikke ha stor fisk hengende i lufta mens du drar den første over ripa. Husk også at avstanden fra svivel/øverste del av fortom ned til første opphenger bør være like stor, det gjelder også avstanden ned til pilken/jiggen.


En glad havfisker, Thormod Giswold, med sin drømmefisk

KNUTER
Som ved alt annet fiske er det viktig at knutene er gode når du skal fiske skrei. Vi anbefaler følgende knuter:
-UNI-knuten mellom braid og svivel. Her kan du også bruke Palomarknuten.
-Mellom svivel og fortom anbefaler vi også UNI-knuten. Det samme gjelder i sluttenden av fortommen. Unngå å knyte fortommen rett i jiggen/pilken. Om du ikke bruker svivel/splittring kan du oppleve snøretvinn. Husk å fukte alle knuter før du strammer til.
Om du anvender topshot kan du skjøte braid og fortom. Vi anbefaler FG Knot til dette.

TERMINAL TACKLE
Du bør alltid bruke kombinasjonen svivel og splittring i enden av fortommen. Unngå alle former for hempevirvler, da disse kan åpne seg eller rett og slett knekke under dette fisket. En solid tønnesvivel er å anbefale i begge ender av fortommen. Et godt alternativ er VMC Stainless Crane Swiwel i størrelsen 4/0 eller Elbe Tønnesvivel i størrelsene 3/0 eller 5/0. Splittringen i enden av fortommen må også være solid. Vi kan anbefale VMC X-Strong rustfri splittring i størrelsen 16 mm.

] Marcus Åhlund under skreifiske på Malangsgrunnen

Annet utstyr som kan være nyttig under skreifiske:
Om fisken er dypt kroket bør du ha en avkrokingstang for å unngå skarpe fisketenner. Vi anbefaler Long Reach Pliers fra Rapala. Du bør også ha en tang for åpning av splittringer. Et eksempel på dette er Rapalas Mini Split Ring Pliers.
Husk å ta med deg en god vekt, målebånd og kamera slik at du får dokumentert storfisken din skikkelig.
En god kniv til bløgging av fisken er et essensielt redskap. Husk alltid å bløgge fisken i takt med opptak. En god filetkniv vil også være nyttig. Om du ønsker å ta vare på fiskens rogn vil vi anbefale en rognkniv. Denne kniven har en kule rundt spissen, noe som gjør at sjansen for at rogna sprekker under sløying er betydelig mindre.
Ha alltid en solid klepp eller langkrok i båten for å løfte fisken over ripa. Ikke løft stor fisk direkte etter hovedsnøret eller fortommen!
Om båten har høy avdrift p.g.a. vind kan det lønne seg å benytte et drivanker. På denne måten senker du båtens fart og du kan fiske mer effektivt.

FISKETEKNIKK / METODE:

PILKEFISKE                                                  
En mye brukt teknikk ved skreifiske er pilking, med gummimakk som opphengere. Dette er den klassiske metoden hvor du fisker relativt aktivt. Det er mest vanlig å benytte pilker fra 300 gram og oppover og gummimakk i størrelse 8/0 og 10/0. Det er viktig at du sjekker at både krok og splittring på pilkene er av skikkelig kvalitet og eventuelt bytter de ut om de er underdimensjonert. En treblekrok som kan anbefales er VMC Treble 9617 PS i størrelsene 7/0 og 8/0. Gode gummimakk med sylskarpe kroker er VMC Gummimakk 8/0 og 10/0. Mange sverger til en spesiell farge på pilk og gummimakk, men vår erfaring er at farger ikke har så mye å si under skreifiske. Er skreien i bett tar den på det meste. Varier pilkebevegelsene dine. Hvis fisken er vanskelig kan små bevegelser være det som gjør at den hugger.

JIGGFISKE
Ønsker du sortere ut småfisken og gutse etter de skikkelig store kan jiggfiske være metoden for deg. Våre erfaringer er at man øker snittstørrelsen på fisken betraktelig ved bruk av jigg. Merk imidlertid at du vil få mindre antall fisk enn når du bruker pilk og gummimakk. Men det kan lønne seg å vente på den store... Når du fisker skrei med jigg bør du bruke roligere bevegelser enn når du pilker. Du trenger ingen harde og lange rykk. Fisk deg oppover og nedover i vannlagene og avvent gjerne tilslaget litt med en gang det napper. Det kan ta tid for en stor skrei å ta jiggen skikkelig. Det er også viktig å tenke på at de største torskene ikke er like raske som de mindre fiskene – derfor er veldig rolige bevegelser ofte det som skal til for å lure dem.
Det finnes mange forskjellige jigger på markedet, i ulike størrelser og vekter. Jiggen vil synke saktere enn en pilk og du bør derfor velge størrelse etter de rådende forhold.
En av våre absolutte favoritter til skreifiske er Storm Wildeye Giant Jigging Shad. Vi bruker som regel 385-grams-varianten, men med litt mer avdrift kan 510-grammeren være en fordel. Storm har også flere spennende varianter som Jigging Curl og Jigging Slice, samt Giant Jigging Minnow. Vær obs på at skreifiske tærer hardt på jiggkroppene, så det kan lønne seg å ha med ekstra jiggkropper i reserve.


Storm Wildeye Giant Jigging Shad fungerer meget godt til skrei

FØLG MED PÅ EKKOLODDET!
Båtens ekkolodd er et essensielt redskap som kan bidra til at du fisker på riktig sted til riktig tid. Ha alltid et øye på ekkoloddet og følg med hvor i vannlagene fisken befinner seg. Skreien kan ofte stå i store stimer oppover i sjøen og ikke bare ved bunnen. Om fisken ikke er i bett står den ofte og sturer ned mot bunnen, men ofte kan skreien stå til dels veldig høyt i sjøen. Det er heller ikke uvanlig at stimen løfter seg høyere og høyere opp når du begynner å fiske på den. Vi ser regelmessig at fisken kan befinne seg 30-50 meter under båten over dyp på f.eks. 60-90 meter. Det kan den også gjøre selv om dypet til bunn er 200-300 meter. I spesielle tilfeller har vi faktisk fisket skrei så grunt som 10 meter under båten!
Et av våre beste tips for å prøve seg på de aller største fiskene er å fiske så høyt i sjøen som mulig. De største skreiene står ofte øverst i stimen og noen store enkeltfisk kan faktisk befinne seg noen meter over selve hovedstimen. Vi vil anbefale å slippe ned til ca. 10 meter over stimen. Start fisket her og slipp deg gradvis nedover mot stimen med noen meter av gangen. Det vil være bedre å nærme deg stimen forsiktig ovenfra enn å slippe rett igjennom den. Som nevnt kan de største hunnfiskene ofte befinne seg særdeles høyt i vannet. Disse virker gjerne å gå alene i små stimer og finner du disse kan du ha et eventyrfiske. Mange ganger har vi hatt «bunnapp» midt i sjøen...


Marcus Åhlund med sin pers på 37,1 kg

VÆR, VIND OG SIKKERHET
Følg nøye med på værmeldingene helt fram til utror (les tekstvarselet og ikke stol blindt på symbolmeldinger) og ta aldri noen sjanser med været! De fleste skreifiskeplassene er svært værutsatte (som f.eks. Malangsgrunnen, Røst, Sørøya, Lofoten osv) og selv om vinden er rolig kan det være høy sjø og store bølger fra dagene i forkant. Det er ingen skam å snu! Vinterværet i Arktis kan være uforutsigbart og det kan blåse opp på veldig kort tid, selv med gode værmeldinger. Ser du tegn til dette bør du sette kursen mot land.
Om du er bekymret for sjøsyke anbefaler vi at du tar en reisesyketablett minimum 2 timer før utror (obs: disse kan gjøre deg døsige). Det finnes også reisesykeplaster o.l. Fersk ingefær sies også å hjelpe mot sjøsyke.
Bruk alltid flyteplagg ute på havet! En varm flytedress eller en tørrdrakt er å anbefale. Sørg for at mobiltelefonene ombord er fullt oppladet og ha med deg VHF om du ikke har dekning der du er.


Kim-Eirik Johansen med torsk på 33,3 kg

Da gjenstår det bare for oss for å ønske deg SKITT SKREIFISKE!

Vennlig hilsen
Kim-Eirik Johansen og Øyvind Høier
Rapala Pro Guides

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar