mandag 25. juli 2011

Midnattskveiter

Egentlig hadde jeg veldig mye å gjøre i forkant av Sommarøyfestivalene forrige uke, men med to brødre med fiskeabstinens ble det en liten tur på havet på mandagskvelden.

Vi kom oss i fiskinga ca. kl. 20.30, og la oss til på en plass der jeg og Kim hadde 5 kveitekontakter i slutten av desember i fjor. Dette er bare knapt 20 minutter fra land og vi har som oftest kjørt forbi denne plassen, men med lite tid til kjøring ga vi det et forsøk denne kvelden. Vi prøvde først en fin grunntopp og her hadde vi bra drift opp til 1 knop. På tredje driftet sitter Jørgen i ei kveite:Fin fisk på 10,5 kg. Et par kilo bak persen. Jørgen velger å sette kveita tilbake.

Vi flytter oss inn på et langstrakt, lett skrånende platå og starter å jigtrolle medstrøms i sørlig retning. Etter en stund møter vi litt vind sørfra som gjør at vi dorger i 1,5 knop. Snørene står bare slakt bakover, det er nesten ingen "blowback". Martin sier han vil kjøre båten litt, så jeg overtar hans nye stang, en Kinetic Godspeed 30-50 lbs, i enden en XL Royber Pink med glowpigmenter. På ca. 27 meters dyp smeller det på en fisk hos meg.Stanga flexer herlig, og er nydelig å kjøre fisk på. Kveita er spinnvill og drar på mange susende utras. Jeg annonserer at det trolig er en 30+ fisk.Vel oppe setter Martin kroken perfekt og det jubles i båten. I samme øyeblikk løsner jiggen. Ettersom jeg har fått litt kveite i det siste, og fisken er pent kroket bestemmer jeg meg for catch & release. Vi måler kveita ved rekka til 133 cm, noe som ifølge vekttabell skal tilsi 31,8 kg. Reell vekt er nok høyere, da fisken er smellfeit.

Jeg løsner kroken og kveita suser til bunns i vill fart, herlig. Min største C&R-kveite sålangt.Klokka er 01.00, så vi går på land, en fin kveldstur var det.

4 kommentarer:

 1. Hej Obbien,

  Fin fisk og gratulerer med din KEMPE-KVEITE for lidt tid siden.

  Dejligt at se fisken returneras igen:-)

  Mvh

  Frederik

  SvarSlett
 2. Hei Frederik!

  Takk for det.
  Kommer til å sette tilbake store kveiter framover (hvis jeg får flere da..), forutsatt at det er forsvarlig å gjøre det.

  SvarSlett
 3. Hej Igjen!

  Dere er jag sikker på du gør! :-)

  Jeg har selv fisket mange gange i jeres fantastiske land og tager blot et par spisefisk i str. 10-20 kg og sætter de store tilbaks (fik en på 183 cm på yttersia i juli). På den måde håber jeg at kunne medvirke til at bevare jeres fantastiske fiskeri efter stor-kveite! :-)

  Ærgerligt at se hvordan fiskeriet ved bla. Røst og Værøy er gået voldsomt tilbage.

  Skit fiske fremover! :-)

  /Frederik

  SvarSlett
 4. Herlig Øyvind, utrolig følelse å se dyra suse nedover igjen for å vokse seg større.

  SvarSlett