lørdag 24. mars 2012

Skreibataljer dag 2 - DRØMMEFISKE!

Etter det fantastiske fisket vi hadde på Malangsgrunnen første dag, så skulle det vel noe til å toppe dette. Men vi fikk da gi det forsøk. Vi hadde ikke nådd den magiske grensa på 30 kg første dagen, så det var drømmen. Uansett var vi strålende fornøyde med første dags fiske, så det som skulle skje dag 2 fikk bare bli bonus.

Vi hadde snakket med noen yrkesfiskere i forkant av turen. De fleste av dem hadde de siste dagene fisket mye nærmere land, lodda er kommet tett inntil kysten og skreien er nesten trukket inn i fjordene. Her inne ligger fisken i snitt på 7-10 kg, med topper på 15 kg. Steinar, en yrkesfisker vi kjenner godt, advarte oss mot å gå ut på gyteområdet ute på grunnen. Det er bare masse problemer, kunne han fortelle. Bare STOR fisk... Alt for mye og tungt arbeid. ;)

Vel vel, vi bestemte oss allikevel for å trosse advarslene og gå ut dit. Det ville innebære en times ekstra gangtid, men vi fikk ta sjansen.

Denne dagen var mannskapet noe tynnet ut fra foregående dag. Nå var det bare jeg, Ingemar og Marcus igjen + en lærling på Lauklines (Pontus) samt skipper Cato. Nåvel, bedre fiskeplass med andre ord:).

Vel ute av Kattfjorden forsto vi at vi hadde været på vår side. Sjøen lå tilnærmet flat og vinden var nesten fraværende. En fantastisk vintermorgen:Håja til høyre blir stadig lengre borte.

Vi ankom grunnen ca. kl. 08.00. Så la vi kursen inn mot det berømte gyteområdet. Vi fant et område på kartet med bare steinbunn. Dagen før hadde vi fisket for det meste over sand, og fisket hadde jo vært strålende, men erfaringsmessig er det ingen bakdel med litt hard bunn..

I 9-tida var vi klare for første nedslipp og spenninga var til å ta å føle på. Nedslippet bekreftet at det var fisk her. 20-25 meter under båten stoppet snøret opp, og vi kunne bare stramme opp. Bunnapp! Herlig følelse..
Vi fikk alle fine torsker og det gikk ikke mer enn 10 minutter før Marcus annonserte at her var det storfisk på gang. Opp kom en praktfull og lang torsk:


29 kg blank. Den var nok over 150 cm lang, vi glemte å måle. I topp kondisjon kunne den nok nærmet seg 40 kg, så det er enda noe tidlig.. men vi gratulerte Marcus med en drøy torsk.

Det var en merkbart høyere snittstørrelse på fisken enn dagen før, og snart kunne Ingemar posere med sin første 20+ for dagen.


20,5 kg.

Praktikant Pontus hadde aldri vært med på skreifiske tidligere, og hadde fra før en torskepers på beskjedne 4,5 kg. Så man kan trygt si at han var i ekstase da han fikk opp sin nye pers. Og for en skreifiskedebut det ble:


26 kg! Like etterpå fikk han en på 24 kg. Pontus er vant med karpefiske hjemme i Sverige og det må ha føltes litt surrealistisk å oppleve et torskefiske som dette.

Det tok noen timer før jeg selv bikket 20 kg, så det var godt å få denne på 22 kg:


Været her ute var nå så fint som vi sjelden har opplevd det. 0-3 m/s, tilnærmet vindstille og flatt hav. Sola stekte og Marcus annonserte at nå var det "t-shirt-väder". Beste været vi har hatt i år! (og kanskje noensinne under skreifiske?)


Så tok fisket fullstendig løs... 20-plusser på 20-plusser traff dekket ombord i båten. Og de fleste storfiskene sto høyt oppe i vannet. Jeg hadde tatt av gummimakkene (ble etterhvert litt lei fisk mellom 10-15 kg) og fisket nå bare med en 600 grams svenskpilk. Jeg lurte pilken ned til 20 meter og småpilket forsiktig. Det sto mindre fisk så høyt i vannet enn lenger ned, men de som kom forbi var til gjengjeld store. Og etter et par minutter gikk det på en stor fisk hos meg. Den raste ut 20-30 meter og på tyngden å dømme skjønte jeg at det kunne være kaffetorsk.


Torsken var kort og smellfeit. Jeg hadde håpet på ny pers, men det viste seg faktisk å være en tangering av den. 27,8 kg.

Jeg hadde ikke før rukket å posere med min fisk, før jeg måtte springe bak i båten og hjelpe Ingemar som hadde en giganttorsk i overflata. Med et par langkroker fikk vi berget den ombord og denne var enda større enn min.


Fisken kunne veies inn til 29,9 kg. Skarve 100 gram unna den magiske grensa.


Ett bilde til. Gratulerer med ny pers Ingemar!

Skipper Cato hadde for det meste hjulpet til med klepping og sløying så langt i dag. Men han bestemte seg for å gjøre et par nedslipp han også, siden vi var så få ombord. Og det skulle han ikke angre på... 25 meter ned i havet går det på noe voldsomt stort. Kunne det være dagens første 30-plusser?


Ja, det var det! Vanvittige 35,3 kg og ny personlig rekord igjen. 4 kg større enn fjorårets pers.
Cato jublet vilt og ble gratulert av alle i båten. For en fisk:


Forøvrig kan det nevnes at fisken tok på en 730 grams Big Bob i varianten Blue Glamour.. så den fungerer bra den også :)

Den siste halvtimen hadde vi et uvirkelig fiske, med bare "elvekjerringer". Gjennomsnittet på fisken lå på 20 kg. Men det nærmet seg kveld og til slutt måtte vi bare gå på land.

For en dag det hadde vært, mulig tidenes skreifiske? Eller hva kan sies om de harde fakta:

Vi fikk utrolige 40 torsk over 20 kg denne dagen - fordelt på 4 fiskere (og et par-tre nedslipp fra skipper).
De største var 35,3 kg, 29,9 kg, 29,0 kg, 27,8 kg, 26 kg og 25 kg. Mange fisk mellom 20 og 25 kg ble ikke veid.

Alle ombord fikk fisk over 25 kg. På 2 dagers fiske fikk vi 70 torsk over 20 kg - fordelt på 7 fiskere dag 1 og 4 fiskere dag 2. Beste som noensinne har vært, noe sted? Muligens..? Malangsgrunnen rules...

Takk til alle for fantastiske turer, særlig takk til skipper Cato og Sørøya Havfiskecruise. Så er det bare å håpe på at det kan bli flere muligheter. Fisket er enda ikke på topp...

3 kommentarer: