mandag 5. mars 2012

Årets første skreitur!


Det er gått snart ett år siden sist, og lysta etter å komme seg ut på ordentlig skreifiske igjen har virkelig vært stor i det siste. Rapportene fra yrkesfiskere om særdeles stor fisk bidro bare til å øke fiskesuget ytterligere. Det er tatt fisk opp til 45 kg i det siste, noe som må sies å være voksent..

Denne helgas værmelding lovet veldig bra, og vi la planene for en satsning utover mot Malangsgrunnen. Det hadde vært nordvestkuling de siste dagene, og sjøen hadde bare hatt en dag (lørdag) på å legge seg. Men vi var forberedt på litt gammelsjø, man må tåle såpass skal man komme seg ut på storhavet.

Grytidlig søndag morgen var vi klare på kaia. Vi fordelte oss på to båter, Kim og Truls i den ene og Ingemar og jeg i den andre. Greit å være to båter i lag der ute mtp. sikkerheten. Før vi la kursen utover prata jeg med Eivind (yrkesfisker) i telefonen, han hadde allerede gått ut seint på natta og kunne fortelle om flotte forhold der ute, bare en laber bris og ikke så mye sjø. Lenger inn mot land blåste det ganske friskt, 10-12 m/s, men vi visste at det ville bli bedre jo lenger ut vi kom. Etter vel 1 time og 15 minutter var vi framme i Søyla, djuprenna på innersia av grunnen. Ekkoloddet viste store mengder med fisk og det var bare å kaste ut en nykvessa svenskpilk, rød gummimakk, samt jigger for de som foretrakk det. Så lot vi båtene drive de neste 6 timene.. etterhvert dreiv vi opp kanten og inn på selve grunnen. Vi var i fisk hele dagen. Oppsummerer videre med en del bilder:

    Langt til land, men fint vær

 Ingemar startet bra med en torsk på 14 kg.

 Det var over 140 meter dypt akkurat her, men skreien sto høyt i vannet. Denne på 16,5 kg fikk jeg 25 meter under båten.

 Her kjøres det enda større skrei. Mange av disse fighter veldig bra, litt ulikt torsk som man får på andre tider av året. Jeg merket tydelig at denne var stor.

Herlig å passere 20-kilosgrensa med denne fine skreien på 21,3 kg!

 Ett bilde til.

 Været ble bare bedre og bedre, at det skulle bli så fint hadde vi nesten ikke trodd. Vinden slakka helt av, og det var en periode bare 1-3 m/s her ute. Sola varmet og det var et par plussgrader. Påskestemning!

 Er ikke mye som slår dette..

Ingemar annonserte at her var det ny storfisk på gang. Og det var litt av en feiting som hadde tatt jiggen:

 En kort fisk med enorm vom. 22 kg og dagens største. Ikke det beste bildet, men det viser hvor enormt feit torsken var.

 Et bedre bilde av Ingemars stortorsk. Like etter mistet han én som godt kunne ha vært større.

 Kim og Truls nyter godværet og konstant action. Jeg har dessverre ikke noen bilder av deres fisker, men antar at Truls kanskje har noen å fylle på med? Vet i hvertfall at Kim fikk to skrei på 18 kg og Truls persa med 17,5 kg. Og så fikk de også mengder med fisk rundt 15 kg.

 Ingemar med dagens tredje største, 20,5 kg.

Denne fisken var slank og kunne godt ha veid over 25 kg med litt mer magemål.

Det var en fantastisk dag på havet. Vi håper på flere muligheter framover om værgudene spiller på lag. Og kanskje... kanskje dukker storstimene med kaffetorsk (30+) opp neste gang.. :)

11 kommentarer:

 1. Glimrende rapport. Herlige bilder. Var også på sjøen i går og det var påskestemning og tildels varmt i sola.
  Hvordan fungerte Kvernøen på storhavet?

  SvarSlett
 2. Kvernøen fungerte fint, gode sjøbåter. Eneste var at når de ble tungt lastet med fisk så skvettet de en del (på turen tilbake). Men ellers er det solide og stabile båter.

  SvarSlett
 3. fikk dere bra med fisk i går?

  SvarSlett
  Svar
  1. Var ikke på havet i går. Ble lurt av værmeldinga. Hadde 650kg i dag. Det er allmektige mengder med stor torsk. Og dette er antakelig bare fortroppen. Mesteparten av lodda står enda lengre ut i havet og når den kommer inn til kysten blir det texas..
   Kvernø er en interessant båt. Men vannskibøyla burde vært fjernet og istedet burde det vært tak over konsollen, med stangorgel for å få stengene bort fra rekka.

   Slett
 4. Fin rapport, så ut som en herlig dag på havet. (selvom det bare var torsk :p)

  SvarSlett
 5. takker. du kan bare innrømme det Irvin: skreifiske frister deg veldig..

  SvarSlett
 6. Drøye fangster og fin rapport :)

  SvarSlett
 7. Hei, er det mulig å bli med dere å fiske en dag eller to?

  SvarSlett
 8. hei,
  det kan være muligheter for det. Når vi har private turer så hender det at vi trenger folk. Ofte er skreiturene på veldig kort varsel (1-2 dager) ettersom vi er avhengig av godt vær. Send meg en mail på oyvindhoier@hotmail.com med telefonnummeret ditt, så kan jeg ta kontakt om det blir aktuelt.

  SvarSlett
 9. Hei! Jeg og noen kompiser skal på guttetur til Nordnorge i påsken (Reiser fra Stavanger, og skal til Sandnessjøen). Lurte på om du hadde noen tips angående skreifiske? Da tenker jeg på dybde, bunnforhold og sånne ting :P Jeg håper å få en over 10 kilo i løpet av turen.. :)På forhånd takk!
  -Hans

  SvarSlett
 10. Hei!¨

  Vet ikke hvor langt sør skreien går i år. I fjor gikk den periodevis helt ned til Mørekysten. Fisket i år sies å være enda bedre enn i fjor, så det bør vel være gode muligheter for mye fisk utenfor kysten av Helgeland også.

  Om det er skrei eller ikke bør det uansett finnes gytende kysttorsk i området. Jeg kjenner ellers ikke til forholdene utenfor Sandnessjøen eller hvilke grunnområder som finnes der. Ser på kartet at det er store fjordsystemer og skjærgård før man når det åpne havet.

  Utenfor Tromsø fisker vi på en enorm banke som heter Malangsgrunnen, ca. 35 km vest av Kvaløya. Der er det ganske flatt med dyp fra 50-75 meter for det meste. Men skreien står overalt bare man kommer langt nok ut, også over dyp på 200-300 meter innenfor grunnen. Bunnforholdene spiller nok liten rolle for skreien, det er næringsforholdene og tilgangen på føde som har betydning. Nå om dagen går skreien i lodde, og følger loddas vandringer. Nå er jeg ingen ekspert på dette, så mulig endel fisk uansett befinner seg i sine faste gyteområder uavhengig av tilgangen på føde.

  Har dere ordnet båt med skipper? Jeg vil anbefale å søke råd hos lokale fiskere, de vil kunne vite hvordan fisket er i området til enhver tid.

  Jeg kan gi noen generelle fisketips: fisk med rolige pilkebevegelser. Den største torsken er ikke like rask som småfisken og du trenger ikke pilke hardt for å få den.

  Følg godt med på ekkoloddet og fisk så høyt oppe i vannet som mulig. Altså, ikke bruk mye tid med å fiske på bunnen hvis det også står stimer med torsk oppe i havet. De største individene står ofte helt øverst i stimen, av og til så grunt som 15-30 meter under båten.
  Men variér fiskedybden, fisk i forskjellige "etasjer i vannet", både oppover og nedover for å finne fisken.

  Hvis dere "sliter" med mye småfisk kan det være en idé å fiske med en stor shadjigg i stedet for pilk og gummimakk. Dette vil normalt sett luke ut den minste fisken. Gode jigger er Stormjigg, Royber, Big Bob m.fl. Men jiggfiske kan være vanskelig hvis det er mye vind og drift. Da er tunge pilker et bedre alternativ.

  Lykke til!

  SvarSlett