lørdag 15. juni 2013

Fullklaff på steinbiten!

På jakt etter specimensteinbit, 12.06.2013

For omlag 2 uker siden var Stig Thore og jeg ute og fisket steinbit. Da var det heller dårlige forhold, ja, nesten umulige forhold, men på tross av det fikk vi en del fisk, med den største på 8,7 kg til Stig Thore. Jeg mistenkte at det var endel steinbit i området, og vi snakket om å prøve igjen når det ble gode forhold. Og på onsdag ble det det. Vinden hadde roet seg helt og i forhold til flo og fjære passet det fint med en kveldstur. Jeg var ferdig på jobb kl. 15.00 og ble plukket opp av Stig Thore. Så var det kjapt hjemom for å hente utstyret og så var vi på tur. Ingemar hadde tatt veien ut i forveien for å spyle av båten, den var full av skjell og grums under. Etter vasken var forbruket av bensin adskillig lavere og farta høyere. Vi formelig fløy på vannet mot steinbitplassene.

Det hadde klarnet opp med været og hang bare igjen noen lette regnbyger. Etterhvert skulle det også bli full sol. "I dag har jeg trua, sa jeg til Stig Thore og Ingemar. Vi kan kun la den naturlige strømmen føre oss avgårde uten å måtte plages med vind - da kan vi effektivt avfiske flere hotspots".

Det var endel strøm da vi begynte fisket, men den roet seg raskt og det var tilsynelatende gode forhold. Vi startet på en kjent posisjon som har gitt oss stor fisk tidligere. Vi driftet ned en bakke og akkurat i bunnen av denne fikk jeg napp. Det var en ganske tung fisk.


En fin og feit steinbit kom glidende opp og Stig Thore håvet sikkert. Håv er forresten den eneste sikre metoden å lande en steinbit på etter min mening. Bruker man klepp er det bestandig en risiko for å treffe noe hardt eller at fisken vrir seg av. I tillegg kan man lettere sette ut fisk om man bruker håv.

    Fisken veide 8,5 kg. En flott start og min foreløpig største steinbit sålangt i år. 

Vi driftet videre og kom til posisjon nr. 2. Her fikk jeg på en fisk som ga en god fight med mye rykk og tyngde. Dessverre takket den for seg før vi rakk å se den. Det kan ha vært en større steinbit, men også en kveite.

På de neste to driftene får vi noen steinbiter rundt 5-6 kg, men strømmen tar seg opp til 1,5 knop, så det blir litt vanskelig å fiske effektivt. Ingemar vil kjøre flere drifter, men jeg foreslår: "La oss gå til "Goværsholla". Der er det som regel mindre strøm og lettere å fiske". Ingemar er litt i tvil ettersom vi har fått fisk på den første plassen, men etter litt overtalelse gjør vi et flytt. Jeg har nemlig stor tro på "Goværsholla".

Vi flytter og på første driftet går det på en fisk nøyaktig på posisjonen som jeg tror at steinbitene befinner seg. Det er en fisk på 6,2 kg som får svømme videre. Vi kunne konstatere at det var steinbit å få også her. Mindre strøm var det også, vi driver bare med 0,4-0,6 knop, altså er forholdene perfekte.

Vi flytter på nytt og drifter mot merket jeg har laget på plotteren. Og på samme plass skjer det; Ingemar får på en ny fisk, men denne er mye tyngre. Det er bra flex i stanga, som for anledningen er hans nye Edge-stang. Om dette er steinbit er det en stor fisk.. Når vi ser den går det gisp gjennom båten - for en gigant! Stig Thore er igjen klar med håven og berger fisken sikkert. Vi jubler når vi skjønner at det er en 10+-fisk.

Og ikke bare er den 10+, det er også den største steinbiten vi noen gang har fått på våre turer.
109 cm og 12,5 kg! Gratulerer med specimenfisk og drøy pers Ingemar!

Ett bilde til av en lykkelig fisker med drømmefisken sin:


Etter noen raske bilder må vi bare fiske videre. Trua er på topp - det finnes åpenbart flere storfisk der nede. På de neste driftene har vi flere tunge napp som ikke sitter, men så er det Stig Thore sin tur. "Det kjennes bra ut", sier han. Jeg ser også på stanga at det er solid tyngde.


Og ganske riktig, en ny stor steinbit kommer glidende opp. Jeg har ikke sveivet opp selv, så jeg holder stanga med venstrearmen og håver med høyre. Det går greit og Stig Thore gir fra seg et lite jubelbrøl. Kan dette være en ny specimenfisk?


Det er det! Fisken måler 105 cm og veier 10,75 kg. Stig Thore har altså på nytt forbedret persen sin betraktelig. Men denne blir nok ikke enkel å slå igjen. :) Gratulerer Stig Thore!

Enda et bilde:


Nå er det bare jeg igjen i båten som ikke har fått 10+-fisk. Denne kvelden virker det imidlertid som alt kan skje, og vi føler at muligheten sjelden har vært større.

Jeg får like etterpå en fisk som gjør kraftig motstand. Dessverre er det en feilkroket steinbit på 8,75 kg. Den kommer opp etter halen, så det var ikke rart at det var tungt. På neste driftet har jeg en ny tung steinbit på som jeg mister, mulig en 10+-fisk.. Kveldens siste steinbit på meg blir en poengfisk på 6,4 kg:


Så begynner strømmen å ta seg opp igjen. Det er også seint på kveld, så vi må gi oss for dagen og kjøre på land. 

Det vil seg altså ikke helt for min del når det gjelder målet om en 10+-fisk. Jeg har forsøkt å klare det de siste 5 årene, men den sitter åpenbart langt inne. Jeg gir meg imidlertid ikke, målet om specimen står fast.

Det var uansett en fantastisk tur denne dagen. Nye perser, nydelig vær og hyggelig selskap. Takk for turen!

2 kommentarer:

  1. Sykt bra fisker! Fin rapport, også :)

    SvarSlett
  2. takk for det! hyggelig med kommentarer også her på bloggen - er ikke så mange som skriver det.

    SvarSlett